4º Encuentro de Pita y Caja a Vallanca

Després d’aquesta llarga aturada torna a Vallanca la trobada de música tradicional mes esperada de les nostres terres. Torna a ressonar en el racó d’Ademús i concretament en la poblacion de Vallanca la Pita i la Caixa.

Vallanca és un municipi de la comarca del Racó d’Ademús pertanyent a la província de València, dins de la Comunitat Valenciana, Espanya.Vallanca ja apareix en la documentació de principis del segle XIII, com a parròquia inclosa en les terres d’Ademús dins del bisbat de Sogorb. Llavors, en l’Edat Mitjana, va anar un lloc rellevant donada la seua situació fronterera amb Castella, era la població més occidental de les terres de la comarca.Malgrat ser la segona parròquia del Terme General d’Ademús, la seua independència administrativa no va arribar fins al 14 d’abril 1.695, quan Vallanca va ser nomenada Vila Real, per privilegi real dau a Madrid pel Rei Carlos II, convertint-la en la tercera població amb aquesta distinció en la comarca del Racó d’Ademús, després de les dues viles històriques: Castielfabib  i Ademús. Es van traçar els límits del seu terme municipal, havent quedat constància d’ells en un document en el qual apareixen les persones que van posar les fites, els cognoms de les quals d’origen aragonés i navarrès ens indiquen que va ser repoblada, després de la reconquesta de Jaime I, per gents d’aqueixos llocs. A pesar que en 1900 hi havia 1087 habitants en l’actualitat el poble consta de sol 149 persones censades (INE, 1 de gener de 2015), la majoria són persones majors de 65 anys (41%). Una població minvada a causa de l’emigració, sobretot dels anys 50 d’aquest segle, que ha deixat la majoria de les cases de Vallanca deshabitades o ocupades solament en el *estío. La vila de Vallanca bé mereix una visita. Aquest xicotet municipi de la Comunitat Valenciana tanca en els seus carrers un important passat.

Vallanca conta, amb una rica tradició musical popular, única en la comarca del Racó d’Ademús. Els experts gaiteros vallanquenses eren reclamats antany en totes les festes del Racó d’Ademús per a animar balls, solemnitzar processons i intervenir en qualsevol acte festiu. La música dels executants de la pita i la caixa de Vallanca (denominacions locals del tabal i la dolçaina) es va arreplegar i va publicar en un enregistrament CD i des de la localitat s’està fent un gran esforç per mantenir aquest folklore local coste el que coste. Emmarcat en aquesta obstinació, l’Ajuntament de Vallanca va organitzar al maig de 2017 la Primera Trobada de Pita i Caixa, en col·laboració amb la Confraria Verge de Santerón, l’Institut d’Estudis Culturals del Racó d’Ademús (ICERA) i l’associació de dones les Roseras de Vallanca. Una primera edició d’un certamen que va nàixer amb la idea de mantenir-se en el temps i ser un referent cultural tant en la localitat com en la comarca.

Va suposar també una gran continuació per al primer curs d’iniciació a la pita i el tambor que va impartir Cristina López Gómez “La pitera de Negrón” a l’agost de 2016. El curs es va tornar a repetir a l’estiu de 2017 i el pròxim 7 de maig Vallanca celebrarà la cuarta Trobada de Pita i Caixa, que torna a comptar amb la participació de l’Ajuntament, l’associació de dones les Roseras de Vallanca, la Confraria Verge de Santerón, l’Institut d’Estudis Culturals del Racó d’Ademús (ICERA) i enguany se sumisca la Federació Valenciana de Dolçainers/res i Tabaleters/res.

Us esperem

10 d'abril de 2022 | 10:59 am Trobades Comentaris tancats a 4º Encuentro de Pita y Caja a Vallanca

XIRIMITA Ràdio

Pòxims esdeveniments

No hi ha propers esdeveniments en aquest moment.

Disc Colla Federal

Conveni de col·laboració entre el Institut Valencià de Cultura i la FVDiT

Xarxes Socials

twitter Facebook

Col·laboradors de la Federació

aliaga np paco-besso paco-escudero
els-bessons

Cercar

 

RSS Xirimita

 • XVI Mostra de Música Popular M Auxiliadora
  El divendres 3 a les 20:00 h. serà la mostra de Música popular i tradicional de M. Auxiliadora, que se celebra al col·legi Salesians del barri de Sagunt de ValènciaVos esperem!!! 🥰🥰🥰🥰🥰🎶🎶🎶
 • Invitació al XII Festival “Vila de Teulada”
  Després de dos anys d’aturada, a causa de les restriccions de la pandèmia de la COVID-19, l’Auditori Teulada Moraira acollirà, el proper dissabte, dia 14 de maig, a les 19.30h. el XII Festival “Vila de Teulada” de Dolçaina i Percussió, que organitza la Colla el Falçó, Associació Dolçainers i Tabaleters de Teulada Un festival que, […]
 • Concert de Música Festera 2022
  El proper 7 de maig la colla realitzarà el seu tradicional concert de música festera. Ja són 12 anys els que la nostra associació participa d’este acte que forma part del programa de festes de Moros i Cristians de Biar. Com és costum, l’últim dissabte abans de les festes de maig, la colla té una […]
 • Feliç dia dels músics (encara que no a tots)
  Vaig néixer en Alcoi en 1976 i encara que no puc considerar-me un músic precoç, des de ben xicotet sempre m’ha agradat la música, eixir al carrer i veure els músics passar amb els seus instruments lluents i omplint el carrers d’harmònics i de sons. A l’edat de 12 anys vaig decidir donar un pas […]
 • XIII FESTIVAL DE MÚSICA FESTERA LLÀGRIMES DE SANTA MARTA
  El proper diumenge 1 de maig, a les 19:00 hores, la Colla Els Valerios participarà en el XIII Festival de Música Festera Llàgrimes de Santa Marta, junt a la Societat Ateneu Musical i l’Agrupació Musical Mediterráneo. Serà al Teatre-Auditori La Vila Joiosa i està organitzat per l’Associació Santa Marta. En la Colla Els Valerios tenim […]
 • XII Festival “Vila de Teulada”
  La Colla el Falçó celebrarà el XII Festival “Vila de Teulada” de dolçaina i percussió, el dissabte 14 de maig de 2022 a l’Auditori Teulada Moraira, a les 19.30 h, amb la participació de l’Ensemble de dolçaina i percussió del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i l’agrupació ” Aires des Pla” de […]
 • II Diana Participatipa Colla El Falço Teulada
  Després de dos anys de parada estem gojosos d’anunciar-vos que el proper dissabte 23 d’abril en motiu de les festes patronals de Teulada reprendrem la Diana Participativa. Es tracta d’una cercavila de despertà on, parelles de dolçaina i tabal, recoreran els carrers de la vila tocant dianes per a començar el dia i la festa. […]
 • 4º Encuentro de Pita y Caja a Vallanca
  Després d’aquesta llarga aturada torna a Vallanca la trobada de música tradicional mes esperada de les nostres terres. Torna a ressonar en el racó d’Ademús i concretament en la poblacion de Vallanca la Pita i la Caixa. Vallanca és un municipi de la comarca del Racó d’Ademús pertanyent a la província de València, dins de […]
 • AGRAÏMENT
  Bon dia, amics,gràcies per la vostra implicació i participació en el XXII Aplec de la FVDiT a Tales, un aplec que no va ser possible l’any 2020, però que enguany, de bon tros, afortunadament, hem superat totes les previsions. Recordant aquell primer aplec celebrat en aquesta població de la Plana Baixa, a la porta de […]
 • Arranca el XXII Aplec de la FVDiT a Tales
  Arranca l’Aplec de Tales. Amb temperatures fredes però amb el calor de la gent d’aquesta població de la plana baixa. Més imatges a Facebook El aplec ha arrancat a les 10 del matí amb l’inaguracion de la fira de lutiers per a contínua amb un taller de Tecnica de la Dolçaina impartit per Antonio Llopis […]

Arxius