Buscar

4º Encuentro de Pita y Caja a Vallanca

Després d’aquesta llarga aturada torna a Vallanca la trobada de música tradicional mes esperada de les nostres terres. Torna a ressonar en el racó d’Ademús i concretament en la poblacion de Vallanca la Pita i la Caixa.

Vallanca és un municipi de la comarca del Racó d’Ademús pertanyent a la província de València, dins de la Comunitat Valenciana, Espanya.Vallanca ja apareix en la documentació de principis del segle XIII, com a parròquia inclosa en les terres d’Ademús dins del bisbat de Sogorb. Llavors, en l’Edat Mitjana, va anar un lloc rellevant donada la seua situació fronterera amb Castella, era la població més occidental de les terres de la comarca.Malgrat ser la segona parròquia del Terme General d’Ademús, la seua independència administrativa no va arribar fins al 14 d’abril 1.695, quan Vallanca va ser nomenada Vila Real, per privilegi real dau a Madrid pel Rei Carlos II, convertint-la en la tercera població amb aquesta distinció en la comarca del Racó d’Ademús, després de les dues viles històriques: Castielfabib  i Ademús. Es van traçar els límits del seu terme municipal, havent quedat constància d’ells en un document en el qual apareixen les persones que van posar les fites, els cognoms de les quals d’origen aragonés i navarrès ens indiquen que va ser repoblada, després de la reconquesta de Jaime I, per gents d’aqueixos llocs. A pesar que en 1900 hi havia 1087 habitants en l’actualitat el poble consta de sol 149 persones censades (INE, 1 de gener de 2015), la majoria són persones majors de 65 anys (41%). Una població minvada a causa de l’emigració, sobretot dels anys 50 d’aquest segle, que ha deixat la majoria de les cases de Vallanca deshabitades o ocupades solament en el *estío. La vila de Vallanca bé mereix una visita. Aquest xicotet municipi de la Comunitat Valenciana tanca en els seus carrers un important passat.

Vallanca conta, amb una rica tradició musical popular, única en la comarca del Racó d’Ademús. Els experts gaiteros vallanquenses eren reclamats antany en totes les festes del Racó d’Ademús per a animar balls, solemnitzar processons i intervenir en qualsevol acte festiu. La música dels executants de la pita i la caixa de Vallanca (denominacions locals del tabal i la dolçaina) es va arreplegar i va publicar en un enregistrament CD i des de la localitat s’està fent un gran esforç per mantenir aquest folklore local coste el que coste. Emmarcat en aquesta obstinació, l’Ajuntament de Vallanca va organitzar al maig de 2017 la Primera Trobada de Pita i Caixa, en col·laboració amb la Confraria Verge de Santerón, l’Institut d’Estudis Culturals del Racó d’Ademús (ICERA) i l’associació de dones les Roseras de Vallanca. Una primera edició d’un certamen que va nàixer amb la idea de mantenir-se en el temps i ser un referent cultural tant en la localitat com en la comarca.

Va suposar també una gran continuació per al primer curs d’iniciació a la pita i el tambor que va impartir Cristina López Gómez “La pitera de Negrón” a l’agost de 2016. El curs es va tornar a repetir a l’estiu de 2017 i el pròxim 7 de maig Vallanca celebrarà la cuarta Trobada de Pita i Caixa, que torna a comptar amb la participació de l’Ajuntament, l’associació de dones les Roseras de Vallanca, la Confraria Verge de Santerón, l’Institut d’Estudis Culturals del Racó d’Ademús (ICERA) i enguany se sumisca la Federació Valenciana de Dolçainers/res i Tabaleters/res.

Us esperem

Comparteix

Relacionats

FVDIT PRODUCCIONS

Música i Territori--- vol. 1

Primer disc de la col·lecció de discos anomenats Musica i Territori un projecte de la FVDiT. En aquest primer lliurament estan representades les comarques de...

Ràdio
Podcast

Benvinguts a les emissions de XIRIMITA Ràdio

Punt de trobada de la música al voltant dels nostres instruments més tradicionals.

Buscar