Feliç dia dels músics (encara que no a tots)

per Nacho Pascual Moltó

Vaig néixer en Alcoi en 1976 i encara que no puc considerar-me un músic precoç, des de ben xicotet sempre m’ha agradat la música, eixir al carrer i veure els músics passar amb els seus instruments lluents i omplint el carrers d’harmònics i de sons.

A l’edat de 12 anys vaig decidir donar un pas endavant i em vaig matricular a l’escola de música de la “Societat Musical Nova d’Alcoi”, la qual em va convertir en músic i a la que vaig pertànyer durant vint-i-cinc anys. Encara que circumstàncies de la vida em van portar a tindre que abandonar l’esmentada societat, encara la duc en el cor i molta gent del meu voltant sap que quan passa pel meu costat els ulls se’m fan plorosos. Qui ha viscut l’experiència de pertànyer a una societat musical sap el benefici que pot aportar, no només a nivell musical, sinó humà i personal.

És curiós, però des del dia que vaig prendre la decisió d’abandonar l’entitat (encara no tinc clar que de forma definitiva), vaig deixar de rebre les felicitacions del dia dels músics com havia estat fent-ho des de 25 anys. Una sensació molt trista per a mi, sincerament.

Durant aquests vint-i-cinc anys vaig obtindre el títol de Professor Superior de Música en l’especialitat d’oboè i em vaig llicenciar en Història i Ciències de la Música, però és curiós, ja no era músic.

Al llarg de la meua vida, a banda de participar com a músic “llogat”, he fet classes d’oboè a quasi totes les entitats musicals alcoianes i posteriorment a molts conservatoris de la geografia espanyola, però des que vaig deixar de tocar en la meua estimada banda, ja no era músic.

Vaig tindre la sort de poder participar en orquestres com l’Orquestra de les Illes Balears, Orquestra Barroca Valenciana, Orquesta Sinfónica de Galicia i en la Filharmónica de Madrid amb la qual vaig tindre el plaer de poder gravar alguns programes per a la 2 de RTVE amb el ja difunt divulgador Fernando Argenta, però com he dit abans, a Alcoi ja no era músic, i en certa manera, quasi que ho entenc. Com em va dir un músic a la banda quan ja començava amb les meues incursions professionals, el músic és el que està al peu del canó dia a dia.

Les circumstàncies de la vida m’han portat actualment a ser Professor d’Ensenyament Secundari en l’especialitat de Música, no sóc músic, a una ciutat propera a Alcoi com és El Campello i he pogut retrobar-me amb alguns aspectes musicals del meu benvolgut Alcoi.

Des de fa uns 6 anys aproximadament em van oferir la possibilitat de ser el sotsdirector del Grup Barxell de Dolçaines i Tabals, un càrrec que, encara que desconeixia el món de la dolçaina, vaig agafar amb molta il·lusió. Era com tornar a formar part de la vida musical alcoiana.

Des d’aleshores, vaig començar a treballar un bon grapat de repertori nou, en ocasions desconegut per a mi. Vaig poder fer alguns arranjaments i composar algunes peces molt senzilles ( no vull pretendre anar ni de compositor ni de director, encara que les funcions en algunes ocasions, sí que les he fet). De tot el repertori treballat als assajos de Barxell podria afirmar que quasi un 75 % del mateix sempre ha estat dedicat a les nostres festes de moros i cristians, en les quals la dolçaina participa des de fa un bon grapat d’anys.

Ja quan jo era músic de banda recorde quan tocàvem una peça i venien dolçainers a acompanyar-nos i sempre ens cridava l’atenció la força de l’instrument i la dificultat que suposava afinar amb ells, tal volta, malgrat que jo toque un instrument de doble llengüeta, perquè no era conscient de la dificultat que suposa tocar un instrument no temperat amb els avenços que la resta d’instruments de vent s’han vist beneficiats.

Malgrat açò, el món de la dolçaina està canviant, i molt. És un instrument que porta impartint-se quasi més de deu anys als conservatoris. Quasi totes les colles d’Alcoi, pel que tinc entès, tenen músics estudiant el Grau Professional, i algunes inclús el Grau Superior.

Ahir, quan vaig fer l’últim assaig abans de les nostres festes que esperem amb molta il·lusió després de 2 anys molt durs, em vaig trobar uns músics amb moltes ganes d’omplir d’harmònics i de color els carrers d’Alcoi, però justament el dia dels músics es veuen relegats a fer un xicotet passacarrer abans que comencen a passar les bandes que formen el Passacarrer en majúscules. Per què? Perquè els dolçainers no són músics.

Per favor, com a músic i com a professor, sempre he pensat que canviar és de savis. La dolçaina participa des de fa molts anys en les nostres festes i introduir a les quatre colles de dolçaines federades com a societats musicals de les que gaudix Alcoi en el passacarrer del dia dels músics és una qüestió que cau ja pel seu propi pes. Si volem una Smart City, siguem una smart people.

Nacho Pascual Moltó

21 d'abril de 2022 | 3:24 pm Opinió Comentaris tancats a Feliç dia dels músics (encara que no a tots)

XIRIMITA Ràdio

Pòxims esdeveniments

No hi ha propers esdeveniments en aquest moment.

Disc Colla Federal

Conveni de col·laboració entre el Institut Valencià de Cultura i la FVDiT

Xarxes Socials

twitter Facebook

Col·laboradors de la Federació

aliaga np paco-besso paco-escudero
els-bessons

Cercar

 

RSS Xirimita

 • XVI Mostra de Música Popular M Auxiliadora
  El divendres 3 a les 20:00 h. serà la mostra de Música popular i tradicional de M. Auxiliadora, que se celebra al col·legi Salesians del barri de Sagunt de ValènciaVos esperem!!! 🥰🥰🥰🥰🥰🎶🎶🎶
 • Invitació al XII Festival “Vila de Teulada”
  Després de dos anys d’aturada, a causa de les restriccions de la pandèmia de la COVID-19, l’Auditori Teulada Moraira acollirà, el proper dissabte, dia 14 de maig, a les 19.30h. el XII Festival “Vila de Teulada” de Dolçaina i Percussió, que organitza la Colla el Falçó, Associació Dolçainers i Tabaleters de Teulada Un festival que, […]
 • Concert de Música Festera 2022
  El proper 7 de maig la colla realitzarà el seu tradicional concert de música festera. Ja són 12 anys els que la nostra associació participa d’este acte que forma part del programa de festes de Moros i Cristians de Biar. Com és costum, l’últim dissabte abans de les festes de maig, la colla té una […]
 • Feliç dia dels músics (encara que no a tots)
  Vaig néixer en Alcoi en 1976 i encara que no puc considerar-me un músic precoç, des de ben xicotet sempre m’ha agradat la música, eixir al carrer i veure els músics passar amb els seus instruments lluents i omplint el carrers d’harmònics i de sons. A l’edat de 12 anys vaig decidir donar un pas […]
 • XIII FESTIVAL DE MÚSICA FESTERA LLÀGRIMES DE SANTA MARTA
  El proper diumenge 1 de maig, a les 19:00 hores, la Colla Els Valerios participarà en el XIII Festival de Música Festera Llàgrimes de Santa Marta, junt a la Societat Ateneu Musical i l’Agrupació Musical Mediterráneo. Serà al Teatre-Auditori La Vila Joiosa i està organitzat per l’Associació Santa Marta. En la Colla Els Valerios tenim […]
 • XII Festival “Vila de Teulada”
  La Colla el Falçó celebrarà el XII Festival “Vila de Teulada” de dolçaina i percussió, el dissabte 14 de maig de 2022 a l’Auditori Teulada Moraira, a les 19.30 h, amb la participació de l’Ensemble de dolçaina i percussió del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i l’agrupació ” Aires des Pla” de […]
 • II Diana Participatipa Colla El Falço Teulada
  Després de dos anys de parada estem gojosos d’anunciar-vos que el proper dissabte 23 d’abril en motiu de les festes patronals de Teulada reprendrem la Diana Participativa. Es tracta d’una cercavila de despertà on, parelles de dolçaina i tabal, recoreran els carrers de la vila tocant dianes per a començar el dia i la festa. […]
 • 4º Encuentro de Pita y Caja a Vallanca
  Després d’aquesta llarga aturada torna a Vallanca la trobada de música tradicional mes esperada de les nostres terres. Torna a ressonar en el racó d’Ademús i concretament en la poblacion de Vallanca la Pita i la Caixa. Vallanca és un municipi de la comarca del Racó d’Ademús pertanyent a la província de València, dins de […]
 • AGRAÏMENT
  Bon dia, amics,gràcies per la vostra implicació i participació en el XXII Aplec de la FVDiT a Tales, un aplec que no va ser possible l’any 2020, però que enguany, de bon tros, afortunadament, hem superat totes les previsions. Recordant aquell primer aplec celebrat en aquesta població de la Plana Baixa, a la porta de […]
 • Arranca el XXII Aplec de la FVDiT a Tales
  Arranca l’Aplec de Tales. Amb temperatures fredes però amb el calor de la gent d’aquesta població de la plana baixa. Més imatges a Facebook El aplec ha arrancat a les 10 del matí amb l’inaguracion de la fira de lutiers per a contínua amb un taller de Tecnica de la Dolçaina impartit per Antonio Llopis […]

Arxius