Buscar

Xarançaina XX aniversari

El passat Divendres 21 de Juny, vam gaudir al Teatre Principal de Castelló, d’un excel·lent concert de l’Agrupació Musical Xarançaina,  amb motiu del seu 20 aniversari.

Un Teatre Principal, que cada any per Sant Joan, acollia un concert, que aquest grup preparava durant tot un any. Cita ineludible, que els aficionats a la música de Dolçaina i Percussió de Castelló esperàvem.

Qui no recorda aquella performance de percussió amb contenidors, , realitzada pels percussionistes de Xarançaina, tots ells alumnes del conservatori de Castelló. Tret d’eixida per al que serien les nits de Sant Joan amb Xarançaina, al Teatre Principal.

EL CONCERT

L’escenari, amb un toc minimalista, on apareixia la percussió, els faristols i les cadires. Un fons negre, on s’anirien projectant diverses entrevistes i els títols de les peces interpretades. Tot disposat amb elegancia, donant peu a no perdre detall dels musics.

Els diversos directors que han anat passant per l’agrupació, servirien de fil conductor de l’espectacle.

El Primer director, Enric Saborit.

En la vídeo entrevista, compte que arriba a dirigir Xarançaina per necessitats del grup. Assenyala, que el nivell que al llarg d’aquests anys a aconseguit la formació, a sigut exponencial.

Sota la seva direcció vam poder escoltar: “Andrea” de Saul Gomez Soler i

“Sommi Andalús” de Mario Roig Vila

Javi Causanilles, director per casualitat

Javi,  va recordar aquells primers inicis al Teatre Principal de Castelló, concerts que guarda amb gran estima, i també va recordar la importància de tindre un instrument com la dolçaina al conservatori.

Sota la seva batuta, vam poder escoltar “Starracos” de Carlos Pellicer Andres

Jaume Felip, l’evolució

Jaume Felip destaca el gran nivell de compenetració music-director que va haver-hi durant la seva estada com a director. Amb això els ha permés interpretar grans obres, tant actuals com a clàssiques, portant la música de dolçaina a camps que mai havien estat explorats.

Amb Jaume, vam poder escoltar “Esclafamuntayes” de Saul Gomez Soler

El futur, David Valera

Comenta el repte que va ser per a ell prendre la determinació de dirigir, trovant-se encara en fase formativa de direcció.
No es penedeix d’haver decidit donar aquest pas amb una colla, on la percussió arriba a ser l’alma mater del grup, i les dolçaines el complement perfecte. Amb tot això, creu que Xarançaina està dins de les millors formacions de la Comunitat Valenciana.

En aquesta recta final Xarançaina sota la batuta del seu actual director ens va delectar amb

“Dolça Fira” de Francisco Valor Llorens.

“Periple” de David Leal Esteve.

i “Tresor’s”, bella composició de David Valera.

Per a acabar amb els vídeos-entrevistes que van cobrir totes les actuacions, els més veterans,  Jose Causanilles i Alejandro Granell, van donar les pinzellades d’humor i anècdotes. On van resumir els inicis i quins varen ser els objectius de Xarançaina des de la seva fundació.

Agraïments

Sheila Bellés va conduir l’acte d’agraïment a les autoritats allí presents. Per a després, fer lliurament de recordatoris a tots els directors i una amb menció especial a Juanjo Trilles, com a president honorífic i gran valedor, al qual Xarançaina i el món de la Dolçaina tant li deu.

La presidenta Sara Bachero va fer lliurament dels diferents recordatoris a tots ells.

L’acte es va tancar amb la interpretació de”Coplas” de José María Peñalver, un himne ja per a Xarançaina.

Des de la FVDiT, la nostra més sincera enhorabona per aquests 20 primers anys d’una gran marxa.

Comparteix

FVDIT PRODUCCIONS

Música i Territori--- vol. 1

Primer disc de la col·lecció de discos anomenats Musica i Territori un projecte de la FVDiT. En aquest primer lliurament estan representades les comarques de...

Ràdio
Podcast

Benvinguts a les emissions de XIRIMITA Ràdio

Punt de trobada de la música al voltant dels nostres instruments més tradicionals.

Buscar